راهکار های تغذیه ای برای مبارزه با کبد چرب
راهکار های تغذیه ای برای کاهش کبد چرب
بیماری کبد چرب به دلیل تجمع چربی های اضافی در کبد ایجاد می شود. در صورت عدم درمان می تواند منجر به سیروز و نارسایی کبد شود. کبد چرب در افراد مبتلا چاقی و دیابت نوع 2 زندگی می کنند، شایع تر است، اما به دلیل سبک زندگی مدرن که فعالیت فیزیکی کافی نداریم و مصرف فست فود جزء زندگی روزانه بسیاری از افراد شده، حتی افرادی که به ظاهر اضافه وزن ندارند نیز ممکن است به کبد چرب مبتلا شوند. به همین دلیل چکاپ سالیانه کبد لطفا فراموش نشود!
اولین خط درمان کبد چرب کاهش وزن از طریق کاهش کالری دریافتی، فعالیت بدنی و تغذیه سالم است.
در این مقاله راهکار های تغذیه ای برای مبارزه با کبد چرب بررسی شده است:
1. مصرف میوه زیاد سبب افزایش خطر ابتلا به کبد چرب می شود!!
بسیاری از افراد با تصور مفید بودن میوه و کم کالری بودن آن، در طول روز تعداد زیادی میوه دریافت می کنند. حتی گاهی دیده شده افراد برای شروع رژیم کاهش وزن وعده شام را حذف کرده و به جای آن میوه مصرف می کنند. میوه به دلیل وجود فیتونوترینت های آنتی اکسیدانی در بهبود سلامت بدن می تواند اثر گذار باشد اما نکته مهم حفظ تعادل در مصرف آن است!!!!!
طبق مجله سلامتی هاروارد دریافت زیاد میوه سبب افزایش خطر ابتلا به چاقی، بیماری های قلبی، دیابت و کبد چرب می شود. قند میوه، فروکتوز، توسط سلول های بدن مصرف نمی شود و تنها ارگانی که می تواند فروکتوز را دریافت و مصرف کند ” کبد ” است. کبد فروکتوز اضافی را به صورت چربی ( تری گلیسیرید) در ارگان های حیاتی بدن ذخیره میکند که نتیجه آن افزایش چربی احشایی و چاقی شکمی است. در نتیجه مصرف زیاد میوه سبب تجمع چربی در کبد و سایر ارگان های حیاتی بدن میشود. 2 عدد میوه در روز نیازهای آنتی اکسیدانی را برطرف کرده و مصرف بیشتر آن سبب تجمع چربی در کبد می شود.
2. قهوه برای کمک به کاهش آنزیم های کبدی
یک فنجان قهوه بدون شکر در روز می تواند در بهبود عملکرد کبد کمک کند. اما این نکته را مد نظر داشته باشید که دریافت بیش از دو فنجان قهوه در روز سبب از دست دادن آب بدن می شود. پس اعتدال را حفظ کنید!
3. سبزیجات برگ سبز برای جلوگیری از تجمع چربی
اسفناج و سایر سبزیجات برگ سبز احتمالا به دلیل وجود پلی فنول ها و اثرات آنتی اکسیدانی آنها، در مبارزه با کبد چرب می توانند به شما کمک کند. بهتر است اسفناج را به صورت خام استفاده کنید.
4. لوبیا و حبوبات برای کاهش خطر ابتلا به کبد چرب
حبوباتی مانند عدس، نخود و لوبیا نه تنها از نظر مواد مغذی غنی هستند، بلکه حاوی نشاسته های مقاوم هستند که به بهبود سلامت روده کمک می کنند. مصرف حبوبات حتی به کاهش گلوکز و تری گلیسیرید خون در افراد مبتلا به چاقی کمک می کند و از این طریق خطر ابتلا به کبد چرب را کاهش می دهند.
5. ماهی کاهش دهنده التهاب و سطح چربی
ماهی های چرب مانند سالمون، ساردین، ماهی تن و قزل آلا سرشار از اسیدهای چرب امگا 3 هستند. همچنین تحقیقات نشان می دهند که مکمل امگا 3 می تواند با کاهش چربی کبد، افزایش HDL محافظتی و کاهش سطح تری گلیسیرید برای افراد مبتلا به کبد چرب مفید باشند.
6. اوت میل برای تامین فیبر کافی
غذاهای غنی از غلات کامل و فیبر مانند جو دوسر با کاهش خطر بیماریهای کبدی مرتبط هستند. رژیم غذایی مغذی غنی از مواد غذایی با فیبر بالا مانند جو دو سر برای مبتلایان به کبد چرب می تواند مفید باشد و سبب کاهش سطح تری گلیسیرید می شود. بنابراین به جای استفاده از نان ساده و غلات تصفیه شده از غلات کامل استفاده کنید.
7. مغزها و آجیل برای کمک به کاهش التهاب
مصرف آجیل از طریق کاهش التهاب، مقاومت به انسولین و استرس اکسیداتیو خطر ابتلا به کبد چرب را کاهش می دهند. به خصوص گردو ! اما مغزها کالری بالایی دارند. یک کاسه آجیل 800 کالری فراهم میکند! به همین دلیل روزانه فقط دو عدد گردو و 10 عدد بادام به عنوان میان وعده توصیه می شود.
8. زردچوبه کاهش دهنده مارکرهای آسیب کبدی
مصرف روزانه زردچوبه می تواند در کاهش آنزیم های کبدی اثر گذار باشد. اما پلی فنول های با ارزش زردچوبه در اثر حرارت از بین می رود!
9. افزایش فعالیت بدنی برای کاهش چربی احشایی
تجمع چربی در بدن به خصوص ناحیه شکم یکی از مهم ترین فاکتورهای افزایش خطر ابتلا به کبد چرب است. چربی های اضافی در تمام بافت های بدن به خصوص خود بافت کبد رسوب میکنند و در عملکرد آنها اختلال ایجاد میکنند. در کنار اصلاح سبک زندگی، فعالیت بدنی جهت بهبود بیماری ضروری است. بسیاری از افرادی که به اصطلاح لاغر هستند به دلیل نداشتن فعالیت بدنی کافی، چربی احشایی زیادی دارند و در خطر ابتلا به دیابت و کبد چرب هستند.
شاید برایتان جالب باشد که بدانید میزان چربی احشایی توسط دستگاه آنالیز ترکیب بدنی قابل اندازه گیری است. اگر برایتان سوال است که بدانید آیا چربی احشایی بدنتان در حد نرمال هست یا نه به شما پیشنهاد میدهیم در تست رایگان آنالیز ترکیب بدنی در مجموعه اینشیپ بادی شرکت کنید.
جهت انجام تست رایگان اینشیپ بادی اینجا کلیک کنید.
مشکلاتی از قبیل نداشتن زمان کافی برای انجام تمرینات ورزشی طولانی مدت، عدم توانایی در تحمل تمرینات سخت ورزشی به دلیل مشکلات حرکتی مانند دیسک ستون فقرات و درد مفاصل منجر به نداشتن فعالیت فیزیکی کافی و چاقی می شود. توصیه ما برای ارتقا سطح سلامتی شما انجام تمرینات EMS و دستگاه های لاغری موضعی مجموعه اینشیپ بادی است که به صورت مستقیم روی درصد چربی بدن تاثیر مثبت دارند و در کمترین زمان ممکن باعث کاهش میزان چربی احشایی افراد می شوند. این تمرینات تنها نیاز به 20 دقیقه زمان و فعالیت فیزیکی با سختی کم انجام می شود و برای بسیاری از افراد قابل انجام است.
منبع :
https://www.health.harvard.edu/heart-health/abundance-of-fructose-not-good-for-the-liver-heart
راهکار های تغذیه ای برای مبارزه با کبد چرب
تهیه و تنظیم : حدیث سرلک – کارشناس ارشد تغذیه