برای مقابله با آلودگی هوا چه چیزهایی بخوریم؟
توصیه های تغذیه ای برای کاهش خطرات آلودگی هوا
در شهرهای بزرگ با سرد شدن هوا شاهد آلودگی روز افزون هوا هستیم. به دلیل شرایط التهابی که در مواجهه با آلودگی هوا در بدن ایجاد می شود احتمال ابتلا به بسیاری از بیماری های مزمن افزایش می یابد. ذرات معلق، گرد و غبار، ذرات دوده و مواد شیمیایی مضر موجود در هوای آلوده می توانند برای بدن خطرناک باشند و منجر به مشکلات سلامتی مانند آسم، برونشیت، سرطان ریه، بیماری های قلبی عروقی و غیره شوند.
آخرین مطالعات انجام شده در دانشگاه هاروارد نشان داد قرار گرفتن طولانی مدت در برابر آلودگی هوا خطر مرگ ناشی از بیماری کرونا را افزایش می دهد .
کودکان خردسال، افراد مسن و افراد مبتلا به بیماری های مزمن در برابر اثرات مضر آلودگی هوا آسیب پذیرتر هستند.
برخی از علائم خفیفی که ممکن است فرد به دلیل قرار گرفتن طولانی مدت در معرض هوای آلوده تجربه کند عبارتند از: مشکل در تنفس، احتقان بینی، سرفه، خس خس سینه، سوزش و خارش چشم، خستگی، سردرد و غیره.
تقویت سیستم ایمنی با عادات غذایی مناسب می تواند مقاومت بدن را در برابر آلودگی هوا افزایش دهد.
آنتی اکسیدان های موجود در مواد غذایی به بدن کمک می کنند تا با کاهش التهاب و رادیکال های آزاد تولید شده ، به ویژه در مجاری تنفسی، بدن در مواجهه با آلودگی شدید سریع تر بهبود یابد.
5 ماده غذایی محافظ برای کاهش اثرات آلودگی هوا بر سلامتی
-
سبزیجات نارنجیِ پاییزی
سبزیجات نارنجیِ پاییزی در زمان آلودگی هوا از شما محافظت می کنند – هویج، کدو حلوایی و فلفل دلمه نارنجی به دلیل رنگ نارنجی ای که دارند حاوی بتا کاروتن هستند که خاصیت ضد التهابی دارد. هویج در عین کم کالری بودن و مواد مغذی زیادی دارد ، همچنین فواید سلامتی بسیار زیادی مانند پیشگیری از سرطان ریه دارد.
هویج منبع خوبی از ویتامین A، B-6 و C، تقویت کننده سیستم ایمنی بدن است که از بدن در برابر بیماری ها و ویروس ها محافظت می کند.
-
مرکبات
مرکبات را به رژیم غذایی خود اضافه کنید – مرکبات سرشار از آنتی اکسیدان ها برای خنثی کردن رادیکال های آزاد در بدن هستند که در مواجهه با آلاینده های موجود در هوا ایجاد می شوند و سرشار از ویتامین C، فولات و فسفر، از تشکیل سلول های سرطانی جلوگیری کرده و جریان خون را در بدن بهبود می بخشد.
مصرف مقدار کافی ویتامین C باعث روشن شدن رنگ پوست نیز می شود. بنابراین حتماً هر روز مرکباتی مانند پرتقال، نارنگی، لیمو و … را در برنامه غذایی خود قرار دهید. اما توجه داشته باشید که قند میوه ها باعث افزایش تجمع چربی بخصوص چربی احشایی می شود پس در مصرف آنها زیاده روی نکنید.
-
زردچوبه
زردچوبه خاصیت ضد التهابی دارد! کورکومین فیتوکمیکال زردچوبه یک عامل ضد التهابی قوی است و خواص ضد سرطانی و آنتی اکسیدانی آن در مطالعات دیده شده است.
درمواجهه با آلودگی هوا رادیکال های آزاد می توانند به ساختمان DNA آسیب بزنند و زمینه ساز سرطان شوند، اما مطالعات نشان داده اند کورکومین می تواند از این آسیب جلوگیری کند. اما توجه داشته باشید که این فیتوکمیکال در برابر حرارت حساس است و در انتهای پخت به غذا اضافه شود.
-
آجیل و دانه ها
آجیل و دانه ها را برای بالا بردن مقاومت در برابر آلودگی هوا مصرف کنید – سرشار از ویتامین E و اسیدهای چرب امگا، آجیل و دانه ها در برابر آلاینده های هوا بسیار قوی عمل میکنند. فندق، دانه کاج، بادام هندی، گردو و بادام منبع خوبی از ویتامین E هستند.
دانه های خوراکی مانند تخمه آفتابگردان، دانه چیا، دانه کتان و غیره نیز سرشار از مواد مغذی هستند. آجیل و دانه ها را در حد اعتدال مصرف کنید زیرا کالری بالایی دارند.
-
چای سبز
چای سبز می تواند کمک کند – چای سبز سرشار از آنتی اکسیدان ها می تواند به مبارزه با آلرژی و مدیریت علائمی مانند گلودرد، احتقان و سرفه کمک کند. نوشیدن چای سبز همچنین برای کاهش تحریک در ریه ها، حفظ هیدراتاسیون در بدن و پاک نگه داشتن ریه ها مفید است.
آب بنوشید!
برای تسریع سم زدایی بدن بیشتر از دو لیتر آب در روز مصرف کنید تا مقاومت بدنتان در برابر تاثیرات منفی مواجهه با آلودگی هوا بالاتر رود.
بسیاری از افراد بر این باورند که با خوردن چای می توانند آب کافی را به بدنشان برسانند. اما باید بدانید مصرف چای بیشتر از 5 تا 6 لیوان در روز باعث کم آبی بیشتر بدن نیز می شود.
توصیه های تغذیه ای برای کاهش خطرات آلودگی هوا
تهیه و تنظیم : حدیث سرلک – کارشناس ارشد تغذیه